Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Kohti tekemisen kulttuuria

Kohti tekemisen kulttuuria

Yhteiskunta on muuttumassa – aikaisempien vuosikymmenien kohtalaisen suoraviivaiset urat koulunpenkiltä muutaman pitkän kokoaikaisen työsuhteen kautta kohti eläkettä ovat työelämään siirtymässä olevan nuorison kannalta käytännössä muinaishistoriaa. Työn, opiskelun ja työttömyyden rajat ovat häipymässä: osa-aikatyö ja vuokratyö yleistyvät, työsuhteet lyhenevät ja jo opintojen aikana hankittujen työelämäyhteyksien merkitys kasvaa. Tästä huolimatta sosiaaliturvajärjestelmämme suhtautuu asioihin erittäin vanhanaikaisesti: olet joko töissä, työtön, eläkkeellä tai opiskelet – sujuvat siirtymät ja yhdistelmät jäävät usein vain haaveiksi.

Toinen tekemisen kulttuuria rajoittava piirre Suomessa on sääntely. On suorastaaan absurdia että yrittäjät eivät saa päättää vapaasti milloin palvelujaan asiakkailleen tarjoavat. Tai että taksiliiketoiminnan määrää rajoittaa lupien määrä, eikä asiakkaiden kysyntä. Tai että suomalaiset pienpanimot joutuvat myymään tuotteitaan kotimaisille asiakkaille virolaisten verkkokauppjoen kautta. Ja niin edelleen – listaa olisi helppo jatkaa.

Suomen talouden pyöriä ei saada vauhditettua uhkailemalla työttömiä karensseilla tai painostamalla opiskelijoita nopeampaan valmistumiseen: Jos työmarkkinat eivät vedä voi nykytilanteessa olla järkevää viivyttää valmistumista ja opiskella vähän lisää ja työskennellä vaikka osa-aikaisesti samalla kun etsii paremmin koulutusta vastaava työtä.

Miten tämä solmu puretaan:

Osa 1: Perustulo

Ainoa tapa lisätä tekemisen kulttuuria ja siten työtä ja tuottavuutta toimintaan on antaa ihmisille tilaa edistää omaa toimeentuloaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Keskeisin työkalu tämän saavuttamiseksi on perustulo. Perustulo poistaa tuloloukkuja tehden lisäansioiden etsimisestä aina kannattavaa sekä tekee pienen mittakaavan yrittäjyydestä paljon houkuttelevamman vaihtoehdon. Lisäksi perustulo auttaa sujuvoittamaan siirtymiä ja yhdistelmiä erilaisten työsopimusten ja esimerkiksi opiskelun välillä. Kirsikkana kakun päällä perustulo parantaa työntekijöiden neuvotteluasemaa tavalla johon ammattiliitot eivät nykyaikaisilla työmarkkinoilla ole pystyneet: kun karensseja ei tarvitse pelätä vähenevät esimerkiksi nollatuntisopimuksien aiheuttaman ongelmat merkittävästi.

Osa 2: Yksinkertaistaminen

Tällä hetkellä yritysten ja yksityishenkilöiden erilaiset tuet ja verovähennykset muodostavat käsittämättömän monimutkaisen kokonaisuuden jonka perässä ei pysy ilman huomattavaa ammattiosaamista. Monimutkaisuus suosii hyvätuloisia yksilöitä joilla on mahdollisuus yhdistellä pääomatuloja ja ansiotuloja sekä hyödyntää erilaisia vähennyksiä. Toinen voittaja ovat suuret yritykset jotka keräävät vuosittain todella merkittävän osan erilaisista yritystuista sekä kykenevät minimoimaan maksamiensa verojen määrän. Koska haluamme luoda toimeliaat ja aktiiviset markkinat kaiken kokoisille toimijoille on tärkeää yksinkertaistaa sekä tukijärjestelmiä että verotusta: karsitaan sekä yritystukia, että verovähennyksiä ja kompensoidaan tämä kohdentamalla rahat perustuloon ja veroasteen laskemiseen.

Osa 3: Vapauttaminen

Vähennetään radikaalisti toimeliaisuutta vähentävää sääntelyä: vapautetaan aukioloajat, puretaan valtion monopolit, vähennetään toimintaa rajoittavaa tarveharkintaa ja niin edelleen. Vain sellaista toimintaa tulee rajoittaa, joka itsessään rajoittaa muiden oikeuksia, on vaaraksi ympäristölle tai joka vaarantaa oikeusvaltion toimintaa.

Aloitetaan yhdessä matka kohti tekemisen kulttuuria 19.4.!

-Arto Lampila

Puoluesihteeri

PIraattipuolue

Ehdolla Keski-Suomen vaalipiirissä numerolla 117

fb.com/alampila

www.alampila.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yrittäjänä voin vahvistaa, että tässä on ne peruslääkkeet jolla homma saataisiin toimimaan. Myös pakollinen työeläke, eli palkan sivukulut pitää lakkauttaa. Perustulo riittää ja halukkaat voivat itse säästää eläkkeensä.

Toimituksen poiminnat