Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Ministeriön työryhmältä väärä lääke oikeaan tautiin

Yle uutisoi tänään oikeusministeriön työryhmän esityksestä maksaa puoluetukea myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille: Linkki ylen uutiseen
On hienoa että oikeusministeriössä tiedostetaan tarve tehdä jotain poliittista kenttää vääristävälle puoluetuelle. Valitettavaa sen sijaan on se että oikeusministeriön ehdotus ei muuttaisi käytännössä yhtään mitään. Työryhmä siis on ehdottanut että vähintään kahden prosentin kannatuksen saaneet puolueet saisivat puoluetukea vaikka eivät pääsisi eduskuntaan. Miksi tämä ei muuttaisi mitään?

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet eivät saa yli kahden prosentin valtakunnallista kannatusta yhdestä todella merkittävästä syystä: ne muuttuvat eduskuntapuolueiksi ennen kuin saavuttavat kahden prosentin rajapyykin. Nopealla vaalitilastojen kahlaamisella, johon myös toivoisi ministeriön virkamiesten kykenevän, löytyi seuraavaa:

Uudet ryhmät ovat nousseet eduskuntaan seuraavilla kannatusluvuilla:
Ekologinen puolue vihreät 0,28 % (vaaliliitto)
Remonttiryhmä 1,06%
Vihreä liitto 1.47% (suoraan 2 paikkaa)
Liberaalit (paluu eduskuntaan yhdellä paikalla) 0,78%
Perussuomalaiset 0,99%

Toinen pikainen vaalitulosten kahlaamiskierros kertoi että Piraattipuolueen näissä vaaleissa saavuttama 0,845% on paras eduskunnan ulkopuolelle jääneen ryhmän tulos 2000-luvun aikana.
Tämä on siis muutosehdotus joka ei tule vaikuttamaan mitenkään, mihinkään - ellei jotain todella hämmentävää tapahdu.
Sen sijaan viime eduskunnan viime metreillä lähetekeskustelussa ollut aloite reilummasta puoluetuesta: http://reilumpi.puoluetuki.fi/ esittelee mallin, joka oikeasti vaikuttaisi puolueiden rahoitukseen ja parantaisi myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden asemaa. Nyt siis vain uudet kansanedustajat hommiin ja reilumpaa puoluetukea edistämään.

 

-Arto Lampila

Puoluesihteeri

Piraattipuolue

www.alampila.fi

fb.com/alampila

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Koko puoluetukihomma joutaisi täysremontiin. On järjetöntä, että isot mahtipuolueet saavat puoluetukea, vaikka niillä on paljon rahaa ihan omasta takaa. Puoluetukea pitäisi maksaa porrastetusti varallisuuden mukaan. Rikkaille vähemmän/ei ollenkaan puoluetukea ja niille puolueille, joilla ei talous ole niin hyvässä kunnossa, tulisi maksaa enemmän. Ja myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden tulisi saada puoluetukea.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Heh, ehdottavat uutta lakia, josta jo tietävät ettei sillä ole mitään vaikutusta. Mikäli puolue ylittää 2% on puolueella aikamoisella varmuudella myös eduskuntapaikkoja. Epäillä sopii että heidän täytyy tuo jo tietääkin, mikä sitten pistää kysymään miksi moista lakia ajetaan eteenpäin... Saako tuolla Etyj:n tyytyväiseksi ja tehdäänkö hyödyttömiä päätöksiä noin älyttömillä perusteilla?

Toimituksen poiminnat