Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Tänään Hollanti, huhtikuussa Suomi?

Hollannissa käydään tänään monellakin tapaa jännittävät vaalit. Geert Wildersin johtama oikeistopopulistinen vapauspuolue  johdolla uhkaa nousta suurimmaksi puolueeksi. Samanaikaisesti  gallupit povaavat merkittävää voittoa myös Hollannin piraateille. Liikkeellä on paljon epävarmoja äänestäjiä, eli mikään ei ole vielä varmaa, mutta ennakkotietojen perusteella piraattien listaa vetävä Ancilla Van De Leest näyttäisi johtavan piraatit parlamenttiin.

Täällä Suomessa huhtikuussa käytävät kuntavaalit voivat olla läpimurron hetki piraattipuolueelle. Tasaisesti kasvanut kannatus, hyvä kampanja ja onnistunut ehdokasasettelu näyttäisivät nostavan piraatit valtuustoon useammassa kaupungissa.

Helsingissä piraatit saivat eduskuntavaaleissa 5119 ääntä, valtuustopaikka irtosi viimeksi  noin 3200 äänellä. Jyväskylässä vastaavat luvut ovat 1040 ääntä piraateille, 830 valtuustoon, Tampereella 2207 piraateille 1417 valtuustoon ja Turussa 1300 piraateille 1197 valtuustoon. Vaikka lukuihin huomioitaisiin kuntavaalien eduskuntavaaleja pienempi äänestysprosentti, on tilanne vähintäänkin mielenkiintoinen.

Piraattien vaalivalmisteluja on siivittänyt hyvä ja vilkas ehdokasasettelu. Suurten puolueiden kamppaillessa epätoivoisesti laskevia ehdokasmääriä vastaan, piraattipuolue kasvatti omaa ehdokasmääräänsä viime kuntavaaleista. Esimerkiksi täällä Jyväskylässä ehdokasmäärä nousi yhdeksästä viiteentoista. 

 

Tule siis mukaan tekemään historiaa kanssamme!

 

Arto Lampila

Varapuheenjohtaja

Piraattipuolue

Jyväskylä numero 147

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oletko sinäkin näitä halla-aholaisia kuten puoluetoverisi Keronen?

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Piraattien ohjelman keskeiset arvot ovat yksilönvapaus ja yhdenvertaisuus, ja sillä mennään.

Tavoitteeni on Suomi, jossa yhdistyy perustulon ja vahvan koulutusjärjestelmän tuoma turva, ja huomattavasti nykyistä kevyempi sääntely.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Usko puolueisiin on mennyt ja ihmettelen mihin me kansalaiset tarvitsemme puolueita? Valtion asioiden hoitaminen kävisi paljon paremmin ilman puolueita ja poliitikkoja. Sitovat kansanäänestykset valtiota ja kansalaisia koskevissa asioissa, sekä virkamiehet jotka toteuttavat kansanäänestyksien tulokset.

Puolueet ja niissä toimivat poliitikot on nähty. Kunnallisvaaleissa äänestäjän ainoa mahdollisuus on äänestää sitoutumatonta ehdokasta, vain siten systeemiä päästään päivittämään.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Ei sinällään mihinkään.
Suorien vaikuttamisen tapojen lisääminen on yksi keskeinen osa piraattien ohjelmaa - sekä kuntavaaleissa että laajemmin.

Päätettävien asioiden määrä on niin suuri, että aivan kaikesta ei voi tai kannata kansanäänestystä järjestää - mutta esimerksi liquiddemocracyn kaltaiset mallit jotka yhdistelevät suoraa ja edustuksellista vaikuttamista - ja antavat mahdollisuuden koska vain vetää tuen pois edustajalta joka tekee vääriä päätöksiä ovat erittäin potentiaalisia.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Valitettavasti se sitoutumattoman äänestäminen ei muuta systeemiä hirveästi. Eduskunnan ulkopuolisen puolueen äänestäminen puolestaan antaa sille voimaa myös seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Piraattien ydinasioihin kuuluu parempi demokratia. Me halutaan parempi vaalitapa, parempi puoluetukijärjestelmä, parempi kansalaisaloitesysteemi... Me halutaan avata hallintoa, jotta kansalaiset voi tehdä parempia päätöksiä.

Kun saadaan kansanedustaja, saadaan jo oikeasti sen verran ääntä läpi että ihmiset kuulee tämmöisistä. Nykymallilla on tehokkaasti sementoitu eduskuntapuolueiden valtaa, mikä nähtiin puoluelakiuudistuksessakin, jossa tehtiin jotain vain näennäisesti, koska ei haluttu oikeasti parantaa eduskunnan ulkopuolisten asemaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei vaan niin kauan kuin äänestäjät äänestävät puolueiden poliitikkoja, mikään ei muutu. Vasta sitten kun äänestäjät tajuavat äänestää sitoutumattomia ehdokkaita, asiat voivat muuttua.

Toimituksen poiminnat