Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Kansanedustajan työ: Helppoa ja vaivatonta

Täytyy nyt näin julkisesti tunnustaa, että olen ollut hieman naiivi. Olen aina uskonut väitteet siitä, että kansanedustajan työ olisi vaativaa, kuormittavaa ja kiireistä. Varsinaisten istuntojen lisäksi kun pitäisi osallistua valmistelutyöhön valiokunnissa ja puolueiden työryhmissä, tutustua aineistoihin ja kohdata sekä tavallisia ihmisiä että erilaisten eturyhmien tai organisaatioiden edustajia erilaisten keskustelujen merkeissä. Ilmeisesti työ ei ole kuitenkaan lähellekkään niin kuormittavaa, kuin olen kuvitellut: Havitteleehan 162 kansanedustajaa itselleen lisätekemistä kunnanvaltuustopaikkojen muodossa huhtikuussa.

Noniin näsäviisastelu sikseen. Tietenkin valtaosa kansanedustajista on ehdolla kuntavaaleissa. Riippumatta siitä onko heillä aikaa osallistua kunnolla kunnallisvaikuttamiseen vai ei,  tuo kansanedustaja kuntavaaleissakin mukanaan mukavan äänipotin joka parantaa puolueen asemia.

Usein syyksi mainitaan yhteydenpidon tärkeys paikallistason ja eduskunnan toimijoiden välilllä. Anna Kontula kommentoi asiaa osuvasti Ylen haastattelussa: "Kokemus käytännön työstä on, että hitto se mitään yhteyttä vahvistaa. Pikemminkin keksitään joku peruste, kun ei voida sanoa, että kansanedustajat ovat hankkimassa ääniä tai muuten perustella sitä, että puolitehoisia valtuutettuja nostetaan niin paljon esiin. "

Eihän se myöskään kerro hyvää eduskuntapuolueiden toiminnan sisäisestä avoimuudesta jos tälläiselle oikeasti on tarvetta. 

Eilen useissa medioissa julkaistussa uutissuomalaisen jutussa pidetään hyvin mahdollisena että huomattava osa kansanedustajista on ehdolla myös maakuntavaaleissa ensi vuonna.  Herääkin kysymys, miksi käytämme rahaa useaan erilliseen päätöksenteon tasoon, jos kaikilla tasoilla tanssitaan samojen pillien tahtiin?

 

Mitä minun mielestäni pitäisi tehdä?

1) Hajautetaan valta: rajoitetaan mahdollisuutta toimia samanaikaisesti kunta- maakunta- ja valtakunnanpolitiikassa.

2) Vaaditaan avoimuutta: Yleisin (ääneen lausuttu) syy päällekkäisiin luottamustoimiin pyrkimiseen on halu vahvistaa yhteyttä päätöksenteon eri tasojen välillä. Mitä avoimempaa poliittinen päätöksentekomme on - sitä pienempi tarve moiselle.

 

 

Arto Lampila

Varapuheenjohtaja

Piraattipuolue

Jyväskylä - 147

 

http://yle.fi/uutiset/3-9453662

http://www.uusimaa.fi/artikkeli/498870-kansanedustajat-mielivat-kunnanvaltuustoihin-maakuntavaalit-eivat-jarruttele

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kansanedustajien pitäisi keskittyä omaan työhön ja pysyisivät poissa kunnallisvaaleista.

Uusien ehdokkaiden pitäisi saada mahdollisuus.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Juurikin näin. On ymmärrettävää että oman kotikunnan asiat kiinnostavat - mutta kyllähän kansanedustaja pystyy vaikuttamaan oman puolueensa valtuustoryhmän kautta ja omalla näkyvyydellään vaikka ei itse valtuustossa istuisikaan.

Pekka Iiskonmaki

Pitää luopua poliittisista avustajista, kun energiaa riittää vielä muun tekemiseen.

Miksi heillä muuten pitää olla avustajat?

Ymmärrän venhempia edustajia, että seniorpampperssit pitää vaihtaa, mutta entä nuoremmat?

Toimituksen poiminnat