Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Poistetaan kuntien kannustinloukut

Kunnat tekevät joulukuussa merkittävästi muuta vuotta enemmän hankintoja, miksi?

Eri hallinnonalojen määrärahat tulevat kunnan budjetista vuodeksi kerrallaan, joten jos rahoja on vielä joulukuussa jäljellä on paine tehdä hankintoja suuri.  Pelätäänhän että mikäli budjetti alitettaan merkittävästi voidaan sitä jatkossa käyttää perusteluna määrärahojen leikkaamiselle. Joidenkin hankintojen kohdalla on myös voitu pelätä, että riittävätkö rahat koko vuodeksi, ja hankinnat tehdään siksi vasta loppuvuodesta. 

Kuntatalouden kannalta tämä on ongelmallista. Tyypillisesti osa hallinnonaloista alittaa ja osa ylittää budjettinsa. Jos budjettinsa alittavilla on paine käyttää määrärahansa loppuun joulukuun hankinnoilla, painuu kunnan talous kokonaisuutena helposti miinukselle. On mahdollista, että kohtalainen osa näistä joulukuisista shoppailuista oikeasti hoidetaan laadukkaasti ja ne istuvat hyvin pitkän aikavälin tavoitteisiin - mutta valitettavasti tutkimustiedon mukaan läheskään aina näin ei ole. (http://www.hs.fi/talous/art-2000005157936.html?share=71be4857023d9f64b500bdfb3748b3fb

Mitä pitäisi tehdä?

Kunnan määrärahoista vastaavat työntekijät tarvitsevat kannustimia, jotka ohjaavat pitkäjänteisempään taloudenpitoon. Esimerkiksi rullaava budjetointi, jossa sen sijaan että rahojen käyttämättä jättäminen aiheuttaa pelon tulevien määrärahojen pienentymisestä, saisi siirrettyä ainakin osan ylijäämästään seuraavan vuoden määrärahoihin, olisi parannus nykytilaan verrattuna. 

 

Arto Lampila

Varapuheenjohtaja

Piraattipuolue

Jyväskylä - 147

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Ääni täältä myös pitkäjänteiselle taloudenpidolle

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset