Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Suomi tarvitsee lobbarirekisterin!

Miltä kuulostaisi maa, jossa edes eduskunta ei omissa käytännöissään noudata korkeimman hallinto-oikeuden päätöksiä. Valitettavasti kyseessä ei ole mikä tahansa Absurdistan, vaan ihan tämä meidän Suomemme. Kyse on eduskunnan vierailijatiedoista. Eduskunta, Svenska Yle ja Avoin ministeriö ovat vääntäneet jo hyvän aikaa mahdollisuudesta saada tietoja eduskunnassa vierailevista ulkopuolisista.

Korkein hallinto-oikeus asettautui kysymyksessä avoimuuden puolelle, mutta sittemmin selvisi, että siinä missä aiemmin tietoja säilytettiin eduskunnassa vuoden ajan tuhotaan ne nykyisin päivittäin. Tämän lisäksi eduskunta ei luovuta aineistoa sähköisessä muodossa, vaan vierailijalistat nähdäkseen pitää mennä paikanpäälle eduskuntaan kyseisen päivän aikana. Jos tämä ei vielä kuulosta tarpeeksi pahalta, niin eduskunta myös hävitti alkuperäiseen hallinto-oikeuskäsittelyyn liittyvät vierailijatiedot ennen julkisuutta koskevan oikeuskäsittelyn päättymistä.

Tieto siitä kuka kansanedustajiamme käy lobbaamassa on äärimmäisen tärkeää avoimen hallinnon näkökulmasta. Vaikka haluan edelleenkin uskoa, että Suomessa poliittiseen valtaan liittyviä väärinkäytöksiä on kansainvälisesti verrattuna vähän, herättää tällainen salailu väkisinkin ikäviä kysymyksiä.

EU:lla on jo käytössä vapaaehtoisuuteen perustuva lobbarirekisteri. Eiköhän mennä Suomessa askelta pidemmälle: Kerätään avoimen- ja läpinäkyvän hallinnon kannattajat yhteen yli puolue- ja yhdistysrajojen vaatimaan sekä eduskuntaa että valtioneuvostoa sitova lobbarirekisteri Suomeen!

Jo sitä ennen olisi tärkeää saada kasaaan porukka avoimen ja läpinäkyvän hallinnon puolustajia siten, että joka päivä joku ehtisi käydä tiedot eduskunnasta hakemassa - jos kerran haluavat tehdä asiasta vaikeaa niin tehdään sitten vaikeasti!

 

-Arto Lampila

Varapuheenjohtaja, Piraattipuolue

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ei lobbarin tarvitse eduskuntaan mennä, paitsi valiokunta kuulemisiin. Pieni maa, jossa lähes kaikki päättäjät ja lobbarit tuntevat toisensa mahdollistaa homman hoitamisen mukavammallakin tavalla.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Oikeassa olet, siksi eduskunnan vierailijatiedot ovat vain askel oikeaan suuntaan, ja tarvitaan myös varsinainen lobbarirekisteri.

Sitäkin toki aina voi jossain määrin kiertää, mutta silloin hölmöilyä on helpompi sanktioida ja kiinnijääneitä vähintään osoittaa sormella tuomitsevasti.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

On todella, todella tyrmistyttävää, jos tiedot hallinto-oikeudellisen juridisen prosessin alaisen materiaalin tuhoamisesta pitävät paikkansa. Oikeuslaitos onnistuu kyllä muutoin hyvin herkästi määräämään asioita hukkaamiskieltoon, mutta tässä se nyt ei ole onnistunut.

Toimituksen poiminnat