Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Kärnä ja demokratian ongelmat

Itse kukin on varmasti seurannut kansanedustaja Kärnän taivalta eduskunnassa - jos ei muuta niin lehtien otsikoista. Kärnä on ollut yksi kotimaisen politiikan näkyvistä hahmoista, hyvässä ja pahassa, mikä on tavallaan aika huikea saavutus pienen vaalipiirin ensimmäisen kauden kansanedustajalle.

En tunne Kärnää, enkä tietääkseni ole häntä koskaan tavannut - somen puolella on tullut joitain kertoja väännettyä milloin mistäkin asiasta. Valitettavasti pitää kuitenkin todeta että hänen kaudessaan kansanedustajana tuntuu konkretisoituvan kaksikin itseäni demokratiassamme huolestuttavaa kysymystä.

1) Kansanedustajan riippumattomuus

Kärnä jäi eduskuntavaaleissa varasijalle, mutta koska Paavo Väyrynen päätti jäädä europarlamenttiin aukesi Kärnälle paikka eduskunnan puolella. Hänen paikkansa eduskunnassa on kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että Väyrynen voi koska vain passittaa hänet takaisin enontekiön kunnantalolle palaamalla europarlamentista eduskuntaan.

En tiedä kuinka paljon Kärnä ja Väyrynen ovat kauden kuluessa kommunikoineet, mutta mielestäni on kansanedustajan riippumattomuuden kannalta erittäin ongelmallista toimia tilanteessa jossa hänen mandaatttinsa voidaan koska tahansa viedä pois yksittäisen ihmisen päätöksellä. Teoriassa Väyrysellä (ainakin mikäli ei olisi polttanut siltojaan keskustaan) olisi erinomainen vipuvarsi jolla painostaa Kärnää toimimaan haluamallaan tavalla. 

Olisikin syytä pitää lainsäädännön kautta huolta siitä, että tällainen tilanne ei pääse toistumaan: Mikäli europarlamentaarikko tulee valituksi kansanedustajaksi tulisi hänen joko viipymättä ottaa paikkansa vastaan tai luovuttava siitä.

2) Trollipolitiikka

Kärnän jatkuva näkyvyys pohjautuu hänen kärjistävään tapaansa viestiä ja tehdä politiikkaa: Minun on esimerkiksi vaikea uskoa että hän pitäisi ehdottamaansa verovähennysoikeutta totopelitappiolle hyvänä tai edes toteutuskelpoisena ideana, mutta tämänkaltaiset heitot yhdistettynä aktiiviseen viestintään luovat hänelle jatkuvaa näkyvyyttä. 

Ja poliitikolle harvoin on olemassa oikeasti huonoa julkisuutta. Ei ole niin tärkeää mistä nimi muistetaan kunhan se muistetaan - eikä olisi varsinaisesti yllättävää mikäli Kärnä onnistuisi nappaamaan 2019 vaaleista itselleen kansanedustajan paikan.

Ei toki niin pahaa ettei hyvääkin, pidän oikeasti hyvänä ja tärkeänä sitä että kansanedustajat ja muut päättäjät ovat aktiivisesti läsnä ja vuorovaikuttaa niin tuttujen kuin tuntemattomienkin kanssa myös sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa. Ja tätä jos jotain Kärnä on kautensa aikana tehnyt. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat