Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Parlamentaarista puuhastelua yritystukien parissa

Suomen kuvalehti uutisoi tänään yritystukien karsimista pohtineen parlamentaarisen työryhmän muistiosta. Eipä tästä varmaan pitäisi jaksaa enää edes yllättyä, mutta näyttäisi siltä että suurien saatesanojen kera perustetun, aikataulustaan jo myöhästyneen, työryhmän tuotos näyttäisi jäävän pahemman kerran pannukakuksi. Reilun 4 mijardin pottiin ollaan ehdottamassa n. 60 miljoonan edestä kevennystä, eli huimat 1,5 prosenttia.

Puheiden tasolle siis jäi tämä(kin) uudistus, noh toivottavasti edes kokouspullat ovat olleet maukkaita.

Eihän se toki ole yllättävää että näin käy. Vaikka melkeinpä kaikki poliittiset ryhmät puhuvat kauniisti turhien tai haitallisten tukien karsimisesta, hankalaksi homma menee heti sillä hetkellä kun pitäisi oikeasti tehdä asialle jotain. On poliittisesti äärimmäisen paljon helpompaa perustaa uusia tukihimmeleitä kuin karsia olemassa olevia. Turhaa tukea ei nimittäin ole olemassakaan. Jokaiselle hydraulisen parranpäristimen hankintatuelle löytyy kyllä kovaääniset puolustajansa - yleensä joko siitä joukosta jolle ko. eurot jaetaan tai siitä joiden toimivaltaa eurojen jakaminen lisää.

Toivottavasti seuraavasta eduskunnasta löytyy poliittista selkärankaa tarttua tähän asiaan rivakammalla otteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuon parlamentaarisen työryhmän puheenjohtaja on Mauri Pekkarinen (Kesk). Miten sattuikin.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Oliko tuossa yritystukien kokonaispotissa mukana myös maatalouteen laaja-alaisesti kaadetut tukimiljardit (+niiden ulkopuoliset "lisukkeet" noiden lisäksi kuten 1 miljardi veronmaksajien almuja jussien eläkkeisiin!!!).
Ministeri Pekkarinenhan tuli kuuluisaksi terhakoiduttuaan tuulimyllyjen tukemisessa, kas kun oman tyttären mies on mukana moisessa tuulibisneksissä, mutta sellainen pelihän on sallittua "vain Suomessa"... "maailman vähiten korruptoituneessa maassa?"
Tuulimyllyjen tukeminen (=niiden pyörittäminen tyynellä ilmalla) on tyhmintä tukea, mitä kukaan ihminen voi keksiä. Myllyn omistaja tienaa aina enemmän, mitä halvempaa sähkö on)..
Pekkaroiminen on saanut uuden ulottuvuuden? Kannattamattoman liiketoiminnan saaminen kannattavaksi veronmaksien tuella... tsiisusmaaria taas kerran..
Soten kapitaatiossa on hieman samoja elementtejä; terveysyritys tienaa aina oli sillä asiakkaita tahi ei; heille rekisteröidyistä "asiakkaista" veronmaksajat maksavat korvauksia --jee kyllä yrittäminen on kivaa - jalat pöydälle ja sudokuita täyttelemään.. kuka nyt töitä tekisi, jos rahaa tulee muutenkin. Ei kuulostaa kovin aktiivimallilta vaan päinvastoin tämä yritysten tuuppaaminen takaapäin...

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Onhan se niin suuri vallankäytön väline että tuet ja avustukset valitettavasti vain lisääntyy.
Jos sellainen yrittäjien yhdistys olisi olemassa jossa ei avustuksilla pelata liittyisin heti.
Ymmärrän kyllä että varsinkin suurempaa yritystoimintaa jossa valtio ei ole mukana on enää mahdoton perustaa Suomeen.

Käyttäjän KariKallio1 kuva
Kari Kallio

Yrittäjyydestä puhuminen nykymaailmassa alkanee olla enää vitsi, ainakin silloin kun firman ansaintamalli (katetuotto) perustuu vain ja ainoastaan yhteiskunnalta tulevaan tukipottiin ja "oma toiminta" ei enää kata edes kiinteitä kuluja. Sellaisesta hyvä esimerkki on maatalous, joka on oikeammin enää sosiaalista työllistämistä - aikuisten päivähoitoa. Omillaan tulevat maatalousyrittäjät ovat lie vain poikkeus kuin sääntö? Oman maatalouden ylläpitämiseksi on toki myös asiallisia perusteluita dvs. taloudellinen puolustusaspekti kriisien varalle. Suomen varmuusvarastot eivät silti riitä yli kaksi vuotta kestäviä kriisejä; sen takia pitäkäähän hernekeittopurkkeja isompi kasa kotivarastoissanne, tiedä mitä nuo Trump ja Putin vielä keksivät ja silloin on pelit sekaisin.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

4#. On niitä kaksi, Wahlroos ja Herlin.

Toimituksen poiminnat