Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Erävoitto USA:n senaatissa!

Keskiviikkona saatiin tärkeä erävoitto kun USA:n senaatti äänesti verkkoneutraliteetin säilyttämisen puolesta äänin 52-47. Muuten puoluerajoja noudattaneen äänestyksen ratkaisivat kolme neutraliteetin puolesta äänestänyttä republikaanisenaattoria.

Valitettavasti tämä on vasta yksi askel yhdysvaltain telehallintoviraston (FCC) ajaman uudistuksen torppaamiseksi. Seuraavaksi asiaa käsittelee edustajainhuone, uudistuksen  on määrä astua voimaan kesäkuun 11. päivä.

Mikä verkkoneutraliteetti?

Verkkoneutraliteetin keskeinen periaate on, että palveluntarjoajien tulee käsitellä kaikkea liikennettä samanarvoisesti. Tai toisinpäin ilmaistuna: ilman verkkoneutraliteettia palveluntarjoaja voi esimerkiksi estää tai hidastaa pääsyä joihinkin palveluihin, suosia tiettyjä päätelaitteita tai ohjelmistoja tai vaatia lisämaksuja niiden käyttämisestä.

Verkkoneutraliteetin kumoamista lobbaavat voimaakkaasti isot Internetpalvelutarjoajat joille purku tarjoaisi kaksisuuntaisen mahdollisuuden rahastamiseen: asiakkailta erilaisten palveluiden käyttämisestä ja eri palveluiden tuottajilta (esim. netflix, google, facebook jne.) niiden suosimisesta. Tämä sementoi nykyisten toimijoiden asemia markkinoilla ja tekee uusien palveluiden tuomisen markkinoille huomattavasti vaikeammaksi.

Taloudellisten kysymysten lisäksi verkkoneutraliteetti on mitä suuremmissa määrin myös sananvapaus- ja yksityisyyskysymys. Koska operaattoreiden intressi lobata verkkoneutraliteetin kaatamiseksi perustuu ansaintamalleihin joissa liikennettä hinnoitellaan protokollaan ja kohteen mukaan joutuisi jatkossa yksityisyydestä maksamaan huomattavasti lisää mikäli operaattorit edes sallisivat esimerkiksi VPN-yhteyksien käyttöä.

Vaikka EU on omalta osaltaan päättänyt ylläpitää neutraliteettia ovat USA:n päätökset merkittäviä Internetin tulevaisuudelle.

 

Lue lisää: https://effi.org/nettineutraliteetti

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi

Taitaa jäädä ilo lyhyeksi tällä kertaa:Edustajainhuone todennäköisesti hylkää esityksen ylivoimaisella enemmistöllä ja joka tapauksessa Trump on ilmoittanut käyttävänsä tarvittaessa veto-oikeuttaan.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Haastava tilanne kyllä on. Edustajainhuone voi olla ihan tehtävissä, ei vaadi mahdottoman montaa republikaania kyseenalaistamaan ratkaisua.

Trumpin nimmariin toki homma voi kaatua, mutta uskoisin että jatkokuvioiden kannalta ja myöhemmän damage controllin näkökulmasta on parempi mikäli Trump joutuu linjaamaan senaatin ja edustajainhuoneen yli tässä asiassa.

Toimituksen poiminnat