Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

EU:n tekijänoikeusuudistus uhka startupeille ja tutkivalle journalismille


Euroopan unionilla on tekeillä iso tekijänoikeusuudistus, jonka tavoitteena on edistää digitaalista sisämarkkina-aluetta: On kaikkien toimijoiden etu että pelisäännöt ovat samat koko EU:n alueella. Kokonaisuudessa on mukana muutama ongelmallinen kohta, jotka olisi tärkeää saada korjattua ennen direktiivin hyväksymistä. 
Aiemmin olen kirjoittanut linkkiverosta (artikla 11) ja sensuuriboteista (artikla 13).

Tiedon- ja tekstinlouhintaan liittyvät oikeuskysymykset ovat yksi keskeinen palanen valmisteilla olevaa EU.n tekijänoikeusuudistusta. Erilaiset louhintamenetelmät liittyvät käytännössä olennaisen ja mielenkiintoisen tiedon löytämiseen suurista datamassoista, ja ovat tutkimuskäytön lisäksi keskeinen työkalu muun muassa koneoppimisessa. 

Tällä hetkellä tiedonlouhinnan ja tekijänoikeuskysymysten tilanne on haastava. Tiedon- ja tekstinlouhintaan perustuva tutkimus- ja kehittämistyö toimii parhaimmillaankin harmaalla alueella ja johtaa käytännössä usein tekijänoikeusrikkomuksiin. Nämä tekijänoikeusrikkomukset ovat kuitenkin pääsääntöisesti luonteeltaan teknisiä, liittyen esimerkiksi prosessien vaatimiin väliaikaisiin kopioihin. Tämä on ollut huomattava haaste eurooppalaisessa tutkimustyössä sekä selkeä rajoite uusien start upien synnylle. Aiheesta voi lukea lisää esimerkiksi esimerkiksi: https://www.create.ac.uk/blog/2018/04/25/why-tdm-exception-copyright-directive-digital-single-market-not-what-eu-copyright-needs/ ja https://www.researchgate.net/publication/323668123_A_Legal_Perspective_on_Training_Models_for_Natural_Language_Processing

Tämä on ongelma on ollut tiedossa myös EU:n uudistusta valmisteltaessa ja siihen yritetään vastata artiklassa 3. Käytännössä tarkoitus on ratkaista nämä ongelmat rajaamalla tiedon- ja tekstinlouhintatoiminta tekijänoikeuksien ulkopuolelle. Ajatus on hyvä, mutta valitettavasti rajattu aivan liian jyrkästi. 

Artikla 3 on rajattu  vain tieteellistä tutkimusta varten ja vain tutkimusorganisaatioiden käyttöön. Tässä yhteydessä tutkimusorganisaatiolla tarkoitetaan vain "korkeakoulua, tutkimuslaitosta tai mitä tahansa muuta organisaatiota, jonka ensisijaisena tavoitteena on tehdä tieteellistä tutkimusta". Useat toimijat ovat olleet huolissaan rajauksen tiukkuudesta, ulkopuolelle jäävät muunmuassa journalistit ja itsenäiset tutkijat. Ymmärrettävästi erittäin pettyneitä ovat olleet myös yksityisen sektorin toimijat: tiedon- ja tekstinlouhinta ovat merkitystään kasvattava työkalu useiden yritysten toiminnassa.

Käytännössä Eurooppalaiset yritykset joutuvat joko viemään toimintansa muualle, tai jättämään nämä toiminnot pois tuotteistaan ja tuotekehityksestään. (  https://www.leru.org/news/eu-copyright-reform-and-tdm-potentially-good-for-research-but-certainly-not-yet-for-innovation )  Useat artiklan kriitikot puolustavat niin sanottua "The Right to Read is the Right to Mine" -periaatetta, eli sitä että materiaalia joka sinulla on lupa lukea voit myös hyödyntää louhinnassa. Louhinnassa tarkoituksena on kerätä kohteena olevista aineistoista tietoa ja havaintoja osana isoa kokonaisuutta - ei uudelleenkäyttää tai levittää teosta -  joten kysymyksen ei pitäisi olla kopioinnista tekijänoikeuslakien alkuperäisessä tarkoituksessa. 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Risto Koivula

Miten ihmeessä Piraattipuolue voi fanaattisesti kannattaa sitä EU:ta, kun se tuollaisia piereskelee?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

En voi puhua Piraattipuolueen puolesta kun en ole puolueen edustaja, enkä ottaa kantaa siihen kannattaako se EU:ta "fanaattisesti", mutta heitänpä tähän arvioni: jos EU:sta erotaan niin ainakaan silloin emme ole mukana päättämässä asioista. Esimerkiksi EU:n sisämarkkinoille päästäkseen Norja noudattaa kiltisti EU:n sääntöjä vaikka ei olekaan mukana niitä kirjoittamassa. Tietenkään Norjan ei tarvitsisi tehdä niin, mutta tekeepä kuitenkin sillä silloin pääsee mukaan markkinoille jotka ovat aika suuret kun kuluttajiakin markkina-alueella löytyy yli 500 miljoonaa. Okei, jos tuo markkina ei kelpaa, hyvä kysymys on sitten se kenen kanssa tehdään kauppasopimuksia ja kuka sanelee niiden ehdot. Trump-tyylinen populismihan perustuu merkantilistiseen ja suurvaltapoliittiseen ajatukseen siitä, että kaupassa aina yksi häviää ja toinen voittaa. Näin ollen suurin osapuoli pyrkii runnomaan läpi sellaisen sopimuksen joka on sille itselleen ehdottoman myönteinen. Verrataampa tätä vaikka jalkapallojoukkueeseen; mihin liigaan pääsisi pelaamaan sellainen joukkue joka julistautuu noudattamaan ainoastaan omia pelisääntöjään? Pelaajat saisivat siis vaikka kuljettaa palloa vaikka käsillä maaliin jos huvittaa, sillä he itse päättävät mitkä säännöt milloinkin pätevät. Millä lihaksilla Suomi voisi ryhtyä tuollaiseksi pelaajaksi maailmanpolitiikassa?

Tietysti itse kukin voi olla vakaasti sitä mieltä, että olisi parasta jos Suomi ei olisi mukana suurin piirtein missään kansainvälisessä toiminnassa, paitsi silloin kuin se tapahtuisi yksipuolisesti Suomen sanelemilla säännöillä. Vaan mistä löytyy tuollainen kansainvälinen yhteisö? Venäjän perustama Euraasian unionikin on yhteisö jossa joutuisi pelaamaan Venäjän säännöillä. Sulkeutumalla kaikesta kansainvälisestä yhteistyöstä tulisi aika äkkiä itku ja parku. EU-eroa herravihassaan huutavilta populisteilta tämä käytännön puoli tietysti unohtuu, sillä heille kyse on ennenkaikkea identiteettipolitiikasta. Mikä on tietysti ironista, kun he usein tykkäävät syytellä muita identiteettipolitiikasta. Mutta säännöt eivät taidakaan olla samat kaikille.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Fanaattisuudesta en tiedä, mutta olisi epärealistista olettaa EU:n olevan jäsenvaltioitaan järkevämpi - ja näissä teemoissa ollaan kyllä osattu töpeksiä ihan kotimaisinkin voimin.

Tässäkin uudistuksessa osa suomalaismepeistä on ollut hyvin kartalla ongelmista ja osa valitettavasti vetää väärään suuntaan.

Toimituksen poiminnat