Ajatuksia kulttuurista, demokratiasta ja vapaudesta

Parempi kansalaisaloite

Tällä viikolla on, syystäkin, kauhisteltu kansalaisaloitteisiin liittyvää typerää "ominaisuutta", jonka ansiosta ne aloitteet joita eduskunta ei ehdi toimikautensa kuluessa käsitellä raukeavat eduskunnan vaihtumisen yhteydessä. On itsestään selvää, että tämä epäkohta on syytä korjata. Huonona puolena korjaaminen on hieman hidasta, koska vaatii käytännössä perustuslain muutoksen. 

Vuosi sitten syksyllä oikeusministeriö laati arviomuistion kansalaisaloitemenettelyn toiminnasta, ja olin vastuussa Piraattipuolueen lausunnon kasaamisesta. Alla keskeisiä parannuksia joita haluaisimme kansalaisaloitteeseen tehdä.

1) Tarvittavien kannatusilmoitusten määrä

Tällä hetkellä aloitteelta vaadittu kannatusilmoitusen määrä on erittäin korkea, käytännössä 50 000 ilmoituksen kerääminen on vaatinut joko mittavan ja sitoutuneen järjestöorganisaation tukea, huomattavia taloudellisia resursseja tai aiheen joka on herättänyt voimakasta keskustelua mediassa. Tämä käytännössä rajaa kansalaisaloitemenettelyn käyttökelpoisuutta monien teemojen ja ryhmien osalta. 

Vaadittavan määrän alentaminen esimerkiksi 30 000 tai 20 000 ilmoitukseen laajentaisi niiden toimijoiden joukkoa keiden on mahdollista kansalaisaloitemenettelyä hyödyntää, lisäämättä kuitenkaan kohtuutttomasti eduskuntaan asti päätyvien aloitteiden määrää (30 000: 5 ja 20 000: 16 aloitetta lisää elokuuhun 2018 mennessä). Eli koska kansalaisaloite on ollut käytössä keväästä 2012 30 000 allekirjoituksen raja olisi lisännyt eduskuntaan päätyvien aloitteiden määrää alle yhdellä per vuosi.

2) Ikärajan laskeminen

Kansalaisaloite on selkeä ja konkreettinen tapa ilmaista kantansa erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä. Kuten muistiossakin mainitaan samassa tarkastelussa voisi käsitellä myös kysymystä äänestysoikeuden ikärajan laskemisesta. Jo nyt kuntalaisaloitteita on mahdollisuus tehdä alle 18-vuotiaana. Kansalaisaloiteisiin osallistumisen (ja äänioikeuden) ikäraja olisi syytä laskea 16 -vuoteen.

3) Kattava käsittely eduskunnassa

Valiokuntien tulee aina kirjoittaa kansalaisaloitteen pohjalta mietintö, ja aina kun aloitteen vieminen käytäntöön ei ole esimerkiksi perusoikeuksiin liittyvistä, tai muista erittäin painavista syistä mahdotonta tulisi aloitteen toimeenpanosta äänestää eduskunnassa 

Kansalaisaloitteiden luonteen takia olisi tärkeää, että käsittelyyn liittyvät valiokuntakuulemiset ja muut vastaavat tilanteet olisivat avoimia. 

4) Kansalaisaloitteiden raukeaminen

Kansalaisaloite ei missään nimessä saa jäädä käsittelemättä eduskunnan työskentelyyn liittyvien aikatauluhaasteiden takia. On tarpeen tehdä viivyttelemättä perustuslain muutos jonka myötä kansalaisaloitteet eivät vanhenisi eduskuntakauden vaihtumisen myötä. 
 

Arto Lampila

Varapuheenjohtaja

Piraattipuolue

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Olen esittänyt ratkaisun tähän ongelmaan toisessa blogissani. Ratkaisu perustuu siihen tosiseikkaan, että nykyään kansalaisaloitteen käsittelyyn ottamiseen vaaditaan 50.000 allekirjoitusta, kun taas puolueen rekisteröimiseen vaaditaan vain 5.000 allekirjoitusta.

Jokainen voi lukea, miten tästä voidaan hyötyä:

Todellinen kansanvalta edellyttää kansan aktivoitumista politiikan tekemiseen

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Parempi kyllä. Itse menisin vielä pidemmälle suoran demokratian suuntaan niin, että tarvittavan allekirjoitusmäärän keränneet kansalaisaloitteet on laitettava sitovaan kansanäänestykseen. Mahdollisesti jos tätä määrää allekirjoituksia ei saada kasaan, mutta tietty toinen alempi määrä saadaan (vaikka mainitsemasi 30000 tai 20000), eduskunta päättäisi toteutetaanko kansalaisaloitteen ehdotukset.

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Kuntalaisaloitehan on porrastettu siten että kansanäänestystä vaativalle aloitteelle on oma rajansa. Tosin tällöin aloitteen "tyyppi" pitää valita etukäteen.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Lisäys kommenttiini 2, koskien Minna Laulajan vuoden 2013 tutkimusta (s. 76-77):

- -"7.7 Kansalaisaloitteen käsittelyn jatkaminen vaalikauden päättyessä

Perustuslain 49 §:n mukaisesti eduskunnassa kesken oleva kansalaisaloite raukeaa vaalikauden päättyessä, jolloin eduskuntaan vaalikauden lopulla toimitetuille aloitteille jää melko vähän käsittelyaikaa.

Vastaajilta tiedusteltiin, tulisiko kansalaisaloitteen käsittelyä heidän mielestään voida jatkaa myös eduskuntavaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä. Vastauksia pyydettiin antamaan jälleen kolmiportaisen ”kyllä”, ”ei” ja ”en osaa sanoa” asteikon avulla.

Enemmistö vastaajista (17 kpl) oli sitä mieltä, ettei vaalikauden aikana käsittelemättä jääneiden kansalaisaloitteiden käsittelyä tule jatkaa vaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä.

Yhdeksän vastaajaa oli sitä mieltä, että käsittelyä voitaisiin jatkaa, ja kolme vastaajaa ei osannut sanoa mielipidettään asiasta.

Eniten vastustusta ajatus herätti keskustan (6 kpl) ja kristillisdemokraattien (2 kpl) eduskuntaryhmiin kuuluvissa vastaajissa, sillä heistä kaikki kyselyyn osallistuneet vastaajat vastustivat kansalaisaloitteen käsittelyajan pidentämistä yli vaalikauden. Myös sosiaalidemokraattiseen eduskuntaryhmään kuuluvista vastaajista suurin osa (5 kpl) vastusti tätä, kolme ei osannut sanoa kantaansa, ja yksi kannatti ajatusta käsittelyn jatkamisesta yli vaalikauden. Perussuomalaisten eduskuntaryhmään kuuluvien vastaajien, kuten kokoomuksenkin eduskuntaryhmään kuuluvien vastaajien äänet, jakautuivat melko tasaisesti kannattajien ja vastustajien kesken. Ainoastaan vasemmistoliiton ja vasenryhmän eduskuntaryhmään kuuluvat vastaajat olivat yksimielisesti (2 kpl) käsittelyn jatkamisen puolesta vaalikauden jälkeen." - -

---

Onko puolueiden mielipiteet em. asiasta muuttuneet nyt viiden vuoden päästä edellä kerrotusta tutkimuksesta? Linkki ko. tutkimukseen vielä alla:

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/7038...

Käyttäjän artolampila kuva
Arto Lampila

Mielenkiintoista. Pitää tutustua noihin tuloksiin tarkemmin.
Asiaa pohdittiin myös tuossa om:n muistiossa lausuntoineen, täytyypä katsoa millaisen kuvan muiden puolueiden lausunnot antavat nykyisistä mielipiteistä.

Toimituksen poiminnat